Kies je voor een klassieke auto of denk je erover om elektrisch te gaan rijden?Bij aankoop is een elektrische wagen vandaag nog duurder dan een conventionele auto. Maar dat compenseer je op andere vlakken. Denk maar aan de voordelen bij de éénmalige BIV en de jaarlijks verkeersbelasting. Deze voordelen zijn verschillend in het Vlaams-, Brussels- en Waals gewest. In Vlaanderen hoef je geen BIV of verkeersbelasting te betalen. In Brussel en Wallonië kosten deze belastingen minder dan bij een klassieke diesel- of benzinemotor. Er zijn ook kortingen op je autoverzekeringspremie voor energiezuinige wagens.
Zo is er geen verbruik als de motor stationair draait en wordt de batterij opgeladen bij het vertragen en remmen. De motoren verbruiken ook veel minder energie per kilometer. Omdat elektrische wagens minder slijtagegevoelige onderdelen hebben, liggen de onderhoudskosten zo’n 35% lager dan bij conventionele auto’s.
Een auto thuis opladen is veel goedkoper dan tanken, zeker als je stroom van zonnepanelen gebruikt. In principe kan je opladen via een gewoon stopcontact en een laadkabel. Maar dat gaat bijzonder traag en is in de praktijk eigenlijk alleen doenbaar (maar verre van ideaal) voor hybride wagens.
Wil je sneller en tegelijk veilig opladen, dan laat je best een apart laadpunt installeren tegen een muur of op een paal op de oprit. De installatie van een laadpaal thuis kost tussen duizend en tweeduizend euro, op voorwaarde dat er geen extra kabel getrokken moet worden of andere aanpassingen aan de installatie nodig zijn. Er komt ook nog een verplichte keuring bij.
Een particulier (eigenaar of huurder) die een slimme laadpaal installeert in zijn woning en gebruik maakt van groene stroom, krijgt in 2023 een belastingvermindering van 30% op het factuurbedrag en 15% in 2024, voor een bedrag van maximaal 1.500 €, per oplaadpunt en per belastingplichtige.
Als je bij je thuis een laadpunt installeert, meld je dat best bij je brandverzekeraar. Zo zorg je ervoor dat je altijd voldoende verzekerd bent. Ook als er brand ontstaat bij het opladen van je wagen. Bij verlies of beschadiging van je laadkabel komt bij sommige verzekeraars de omniumverzekering. Bepaalde autoverzekeringen bevatten ook specifieke waarborgen voor elektrische voertuigen. Zo dekken ze bijvoorbeeld de kosten voor de veiligheidsprocedures die nodig zijn wanneer de batterij beschadigd is.
Koop je een elektrische wagen, dan rijd je niet alleen milieubewust.
Elektrisch rijden verkleint je ecologische voetafdruk. Zeker als je de wagen oplaadt met hernieuwbare energie van zonnepanelen. Afhankelijk van de herkomst van de elektriciteit bespaar je bovendien 40% of zelfs 100% als het om groene stroom gaat. Omdat een elektrische auto zelf geen CO2 en minder fijnstof uitstoot, gaat de luchtkwaliteit er flink op vooruit. In de toekomst zal de batterij van elektrische auto’s energie kunnen opslaan wanneer er overschot is en terug afgeven voor huishoudelijk gebruik.
Er is ook meer rijplezier. Elektrische wagens zijn uitgerust met de laatste technische snufjes en bieden je meer rijplezier. Je hoeft niet te schakelen, waardoor je direct start en veel sneller kan optrekken, ook in de winter. Bovendien zorgen elektrische auto’s voor heel wat minder geluidsoverlast, omdat ze stiller rijden. Het geluid dat je elektrische wagen produceert, is zo stil dat andere weggebruikers je soms niet horen aankomen. Wees dus extra op je hoede!
De keerzijde van de medaille is dat er meer ongevallen zijn met een eletrische wagen door het rijgedrag. Bestuurders die overstappen van een klassieke auto naar een elektrisch model hebben er vaak te weinig besef van hoe een elektrische auto reageert. Voor ze het beseffen, schieten ze weg en knallen ergens tegenaan. De meeste ongelukken gebeuren bij het accelereren, niet bij het afremmen. Bovendien zijn de grotere elektrische auto’s supersnel. Dan durven eigenaars nogal eens het spreekwoordelijke gaspedaal intrappen. Dat alles samen leidt tot 50 % meer ongevallen dan met klassieke auto’s, volgens verzekeraar AXA. De rijstijl aanpassen is dus de boodschap: rekening houden met de veel vinnigere versnelling van de auto’s, het gaspedaal rustiger hanteren en afstand houden, …
Bron: Allianz/AXA/Nextmove/AG