Mijn situatie verandert, ben ik goed verzekerd in rechtsbijstand?

Als er één verzekering is die relevanter is dan ooit tevoren, dan is het de rechtsbijstandverzekering. De consument wordt meer dan ooit blootgesteld aan juridische conflicten en heeft advies nodig. En tja advies is er nodig, Je hebt bijvoorbeeld schade opgelopen aan je woning. Een expert van je verzekeringsmaatschappij komt langs om de schade te ramen, maar je bent niet tevreden met het voorgestelde bedrag. Dan kan het de moeite lonen om een tegenexpert in te schakelen om je bezwaren kracht bij te zetten.  De meeste woningpolissen en brandverzekeringen voorzien in hun algemene voorwaarden een forfaitaire tussenkomst. Maar als je brandpolis ook een verzekering rechtsbijstand omvat, dan kan je vaak gratis een beroep doen op een eigen expert op enkele uitzonderingen na. Heb je een globale rechtsbijstandsverzekering afgesloten dan wordt ook daar het honorarium voor 100% terugbetaald.

Andere voorbeelden: van telewerken tot burenruzie

Beter verzekerd in globale rechtsbijstandverzekering?

Veel mensen hebben een rechtsbijstand in de auto-, brand- of familiale verzekering, maar veel van bovenvermelde voorbeelden zijn niet gedekt in deze verzekering. Bij deze verzekeringen zijn de tussenkomsten beperkt tot geschillen die een verband hebben met de hoofdwaarborg (gebouw of auto).Daarom loont het de moeite om een globale rechtsbijstandverzekering zonder belangenconflicten af te sluiten, omdat de voorwaarden veel ruimer zijn en onafhankelijk opgetreden wordt.

Belangrijke rol voor verzekeringsmakelaar

Je verzekeringsmakelaar zoekt de rechtsbijstandverzekering die het best bij jouw situatie past. Het is immers zinloos om in sommige gevallen dubbel verzekerd te zijn of voor risico’s verzekerd te zijn die niet van toepassing zijn op jouw situatie. Eens een (mogelijks) geschil opduikt, leidt hij je naar de juiste advieskanalen bij de gespecialiseerde maatschappijen, die dan het dossier verder opnemen en in eerste instantie naar een minnelijke schikking zoeken. Mogelijks leidt dit tot een procedure voor de rechtbank, weet dat slechts 1 op de 5 betwistingen vóór de rechtbank komen.

Indien je zelfstandig of ondernemer bent: lees hier meer.